Regaib Kandili Özel/2016

Vatan İlmî Araştırmalar Derneği Esenler Merkezimizde dün akşam Regâib kandili münasebesiyle gerçekleştirdiğimiz programda kasideleriyle programa renk katan Vatan Kaside grubuna Tuna kaside grubuna ,Kuran tilaveti için Maşuk Çetine,Kandil ile alakalı sohbet veren Hıdır Kartal Hocaefendi'ye,konuşmalarından dolayı Dernek Başkanımız Coşkun Şahin'e,ikramları hazırlayan ve programlarda her türlü hizmeti yapan kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz.Allâh kendilerinden razı olsun.

Dernek Bşk. Coşkun Şahin, bu mübarek gün ve geceleri birlik ve beraberlik içerisinde
hayırlarla ihya etmemiz gerektiğini,bunun kardeşliğimizi dahada güçlendireceğini söyledi.Regaib kandili,berat gecesi,isra miraç gecesi ve kadir gecesi gibi mübarek gün ve gecelerin gençliğimize ve toplumumuza örnek olması açısından devamlı kutlanması gerektiğini beyan etti.Bu manevi geceler Peygamber Efendimiz'in yoluna daha güçlü bir şekilde bağlanmamıza vesile olur.O mübarek Peygamberin izini hakkıyla tatbik etmiş oluruz.Günümüzde toplumumuza baktığımızda fitne ve fesatlarına arttığını maneviyatın azaldığını görmekteyiz.İşte bu noktada tekrar,ceddimiz Fatih Sultan Mehmed,Selahattin Eyyubi gibi zaatların dönemindeki gibi birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var.Çanakkalede lazı,kürdü,arabı, çerkezi hep birlikte "Müslüman Müslümanın kardeşidir" ilkesi altında bu güzel vatanı müdafa etmişlerdir.Günümüzde de Çanakkalede ki birlik ve beraberliğe çok fazla ihtiyacımız vardır.Bunun içinde Peygamber efendimizin yolunu insanlara beyan etmemiz ve genç nesile onların hayatlarını öğretmemiz gerekir diyerek Regaib kandili programına uzaktan yakından katılan Müslümanlara dua ve teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Hıdır Hocamız sohbetinde bu mübarek gün ve gecelerin herzaman kutlanması gerektiğini,kandilleri kutlamanın caiz olduğunu özellikle vurgulamıştır.Kandillerin dinimizde büyük bir yeri olduğunu ve Osmanlı zamanında da kutlandığını söylemiştir.
Osmanlı padişahlarından II. Selim döneminden itibaren ‘kandil’ adını alan bu geceler Mi’râciye, Regâibiye, Mevlid gibi çeşitli etkinliklerle ihya edilmiştir. Kandil gecelerini kutlayan her toplum kendi kültüründen bir şeyler eklemiş ve böylece bu geceler gelenekselleşmiştir.

Mi’râc, Regâip ve Berât gecelerinin kutlanmaları ilk olarak Kudüs’te başlamıştır.
Ülkemizde kandil geceleri diye bilinen geceler; Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regâib, Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallâhu Aleyhi Vesellem'in ana rahmine düşüşü. Recep ayının yirmi yedinci gecesi olan 'İsrâ ve Mi’râc', Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallâhu Aleyhi Vesellem'in bir gece vakti Mescidi Aksâ’ya oradan da gökyüzüne yükselmesi. Şabân ayının on beşinci gecesi olan 'Berât', günahların affedilmesi. Ramadan ayının yirmi yedinci gecesi olan 'Kadir' Kur’ân-ı Kerîm’in ilk âyetinin indirilmesi. Rabîulevvel ayının on ikinci gecesi olan 'Mevlid' ise Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallâhu Aleyhi Vesellem'in doğum günü olarak kutlanır.Program sonunda Peygamber Efendimiz'in ? mübarek Sakal-ı Şerîf'i gösterildi.Efendimizden bir parçayı görmek katılanlara nasip oldu.