Karnın Günahları?

• Fâiz Yemek

Yani fâiz yoluyla yiyecek ve diğer her türlü fayda veren şeylerin elde edilmesi harâmdır.

Fâizi alan, veren, şâhitlik eden ve sözleşmesini yazanların hepsi günâhkârdır.

• Gasp edilen malı yemek

Başkasının malını haksızca ve zorla almak harâmdır.

• Hırsızlık yoluyla elde edilen malı yemek

Hırsızlık; başkasının malını gizlice almaktır.

• Dînin harâm kıldığı yoldan elde edilen her malı yemek; ki buraya kadar zikrettiğimiz muâmeleler de bu hükme girer.

• İçki içmek

İçki; sarhoş eden, yani sevinç ve neşeyle beraber aklı değiştiren içeceklerdir.

• Kuru da olsa, sarhoş edici şeyleri yemek

• Necis olan şeyleri yemek

Örneğin; kan, domuz ve leş eti yemek harâmdır.

• Tiksindirici şeyleri yemek

Meni ve sümük gibi temiz sayılan (necis olmayan) şeyleri dahî

yemek harâmdır.

• Haksız yere yetimin malını yemek

Babası vefât eden bir çocuk, ergenlik çağına gelene kadar yetim sayılır.

• Haksız olarak vakıf malı yemek

Yani vakfedilen malı, vakfedenin şart koşmuş olduğu şeyler dışında kullanmak harâmdır.

Örneğin; birisi bir evi fakirlere vakfettiyse, fakir olmayanların o evde oturmaları câiz değildir.

• Utandırma yoluyla alınan malı yemek

Örneğin; toplum içinde bir kimseyi utandırarak bir şey isteyip, o kimsenin isteyerek değil de, utandığı için verdiği şeyi yemek (almak) harâmdır.