KUTLU DOĞUM PROGRAMI ( NİSAN 2016)

Kutlu doğum haftası etkinlikleri kapsamında Vatan İlmi Araştırmalar derneğinin ve Esenler belediyesi nin düzenlemiş olduğu kutlu doğum programı Esenler Kadir Topbaş Kültür merkezinde yapıldı.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği programa Vatan İlmi Araştırmalar derneği Başkanı İlahiyatcı-Eğitimci Coşkun Şahin, İlahiyatcı-Yazar Hıdır Kartal,Vatan Kaside grubu,eğitmenler,öğrenciler ve veliler katıldı.

Maşuk Çetinin Kurân-i Kerim tilavetiyle başlayan program Salih Yenerin Mevlid-i Şerif okumasıyla devam etti.

Program hızla devam ederken Vatan Mevlidhan ve Kaside grubu da, Peygamber Efendimiz’i anlatan,öven kasideler, medihler ve salavatlar okudu.

Program da konuşma yapan Vatan derneği başkanı İlahiyatcı-Eğitimci Coşkun Şahin; Kutlu doğum haftasının öneminden bahsederek Peygamber Efendimiz'in ? bizler için bir rahmet vesilesi olduğu ve o mübarek Peygamberin dünyaya teşriflerinden dolayı Allâh’a olan şükrümüzü izhar etmek için Müslümanların bir arada kardeşlik şuuru içerisinde olması için bu gibi Mevlid programlarını düzenlediklerini söyledi.

Şahin Peygamber efendimizi sevmenin önemine değinerek; Peygamberi gerçek manada sevmek onun gittiği yoldan hakkıyla gitmektir dedi. Peygamber Efendimiz ? bizlere ilk başta islamın temel esaslarını öğretti.Allâhın varlıgından birliğinden hiçbir şeye benzemediğinden peygamberlere,kitaplara,meleklere kadere imandan bahsetti ve müslümanları tevhid inancıyla birleştirdi.

Efendimiz ;Müslüman Müslümanın kardeşidir şiarını sahabelere hakkıyla öğretmiştir.İşte Vatan Derneği olarak şunu savunuyoruz;günümüzde kardeşlik şuuruna çok fazla ihtiyacımız vardır.Bizler arap laz çerkez acem kürt hangi etnik kökenden olursak olalım bütün bu etnik kökenlerin uzantısında müslüman şiarı var ise onlar bizim kardeşimizdir.

Dernek olarak suriyeli kardeşlerimize de kuçak açarak birçok suriyeli çocuğun ve ailelerinin ilim öğrenmelerine vesile olduklarını söyledi.Vatan derneği olarak Esenlerdeki merkezin dışında İstanbulun bir çok ilçesinde gençlere ve halka yönelik sosyal etkinlikler,ilmi seminerler,tv programları,sohbetler ile birlikte hayır faaliyetlerini devam ettirdiklerini ifade etti. Son olarak Peygamber Efendimize ? tabii olmak kurtuluştur diyerek katkılarından dolayı Dernek yönetimine,gönüllü öğretmenlere ve Esenler belediyesine teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Daha sonra büyük bir heyecanla beklenen İlâhiyatcı-Yazar Hıdır Kartal sohbetine Peygamberimizi anlatan bir bir şiir ile başladı.
Sonra Peygamber Efendimizin Kurân-i Kerim de övüldüğü ayeti zikretti; Ey Muhammed! Alemlere Yani insanlara ve cinlere rahmet olarak gönderildin.

Peygamber efendimizin Mevlidini,kutlu doğumunu kutlamak iyi bir bid’attır,kesinlikle şirk değildir dedi.
Kartal ,Peygamberimiz bizlere anamızdan babamızdan kardeşimizden,çocuklarımızdan herşeyimizden daha evladır dedi.İşte bizler bunun için Peygamberimizin ? mevlid kutlamasını yapıyoruz sevincimizi izhar etmek için.

Bu kutlamalar hicri 605. Yılda başladı ilk mevlid kutlamasını yapan Erbil hükümdarı Selçuklu atabeyi Muzafferettin Gökbörüydü.İlk mevlüdü yazan hafız Bin Dihye’dir.Efendimizin doğduğu günde tatlılar yapılıp hayvanlar kesilip fakir fukaraya dağıtılırdı.Bütün Müslüman ülkelerde bu kutlamalar yapılırdı.Bu adet için hiçbir Ehl-i Sünnet alimi bu caiz değildir şirktir,haramdır,dememiştir.Ne dediler; bu hayırlı bir ameldir iyi bir bidattır.

Ve Peygamberimiz efendimiz hadiste buyurdu ki; benim ümmetim dalâlet üzerine birleşmez “Bazılarının dediği gibi mevlid okutulmaz haramdır şirktir olmaz diyen kimselerden sakınınız.Bunlar ehli sünnet dairesi dışında olan kimlerdir diye buyurdu.

İyi bidatı kötü bidattan ayırt etmemiz gerek mesela önceden Kurani kerimin noktaları yoktu sonradan tabiinlerden Yahya bin Yamer yaptı.Caminin minareleri yoktu sonradan yapıldı,teravi namazını efendimizin döneminde herkes tek başına kılardı fakat Hz.Ömer döneminde cemaatle kılınmaya başladı.Bunların hepsi hayırlı ve iyi bidatlardandır..

Ebu lehebin cehennemdeki cezası asla hafiflemeyecek!

Kartal müsülümanları uyararak şöyle buyurdu;maalesef bazı kişiler Mevlid hakkında bir şeyler anlatırken ,Ebu leheb hakkında doğru olmayan bir kıssa naklediyorlar..Diyorlar ki;Ebu leheb peygamberimizin doğumuna sevindiği için her pazartesi günü onun cehennemde ki azabı hafifleyecek.Bu ifadeler Kur’âni Kerim ayetlerine aykırıdır. Ayeti kerimede şöyle bildirildi“Kâfirlerin azapları hiç hafifletilmez.” (Bakara 86) dedi.

Bir ayeti kerimede Allâh’u Teâlâ buyuruyor ki ; ayetin manası“Mü’minler ancak kardeştirler”
Peygamberimiz bizlere kardeşliği birlik beraberliği birbirimizi Allâh rızası için sevmeyi öğretmiştir.
Peygamberimizin hadiste buyuruyor ki: Biriniz kendisine istediğini kardeşine istemedikçe kamil Müslüman olamaz.
Müslümanın Müslüman üzerinde olan haklarından bazıları şunlardır:
Müslüman kardeşini gördüğü zaman ona selam vermesi ve onun davetine icabet etmesi hapşurup
Elhamdulillâh dediği zaman ona yerhamukullah demesi.Eğer hastaysa onu ziyaret etmesİ, ölürse cenazesine tabii olması ve sevdiğini ona söylemesidir.
Hıdır Kartal hocaefendi Müslümanlar için birlik beraberlik kardeşlik vurgusu yaparak birbirimize kenetlenmemiz gerektiği beyan ederek kısa bir dua ile sözlerini bitirdi.Daha sonra her programda gelenek haline gelen ve heyecanla beklenen Umre çekilişi yapıldı.
Ve Nizar Oğuz adlı talihli öğrenci ücretsiz olarak Umreye gitme hakkı kazandı.